Innleggets bilde

SEKS ENKLE TIPS TIL ET JULEKLART HJEM

Nå er julen rett rundt hjørnet igjen, og den siste innspurten er for de fleste ganske travel! Det er mye som skal fikses og ordnes, og innkjøpet av julegaver er det mange som ikke har startet på enda - i tillegg til dette skal man skape et hjem som gir deg og familien ordentlig julestemning. Alt dette samlet kan bli veldig hektisk for mange, og det kan bli mer kaos enn kos. Her har vi satt sammen noen enkle tips for å få et juleklart hjem til deg som egentlig ikke har tid til at julaften kommer den 24.desember!

1. MIX OG MATCH

Grønt og rødt har alltid vært de tradisjonelle julefargene, men vi har i moderne tid funnet ut at farger som hvit, sort, sølv og gull også er behagelige farger å være omringet av i julen. Julen er en av de eneste anledningene som tar imot rutete mønster, reinsdyr-print, blinkende lys og glitter med åpne armer. I julen kan vi gjerne sette sammen flere typer tekstiler, farger, overflater og print uten at det blir for mye. Når det kommer til juledekorasjon, skal det mye til før det blir «for mye av det gode», her er det bare kreativiteten som kan stoppe deg. Bruk det du har liggende på loftet, både fra sølv-julen du hadde i 2017 og rød-julen du hadde i fjor! Det er ingen som sier at man ikke kan ha mer enn én farge når man dekorerer til jul.

2. STØRST ER IKKE ALLTID BEST!

Et lite juletre kan gi rom for flere stoler, og det blir enklere for barn å dekorere. Selv små leiligheter kan få plass til et grønt og glitrende lite tre i potte.

3. TA MED DEG NATUREN INN!

Å trekke inn elementer fra naturen er aldri en dum idé. Her kan man bruke alt man kommer over på skogsturer, og det helt gratis. Granbar kan bli flott borddekorasjon så enkelt som bare det - den kan for eksempel legges som en girlander langs midten av spisebordet med lys mellom. En liten gren kan også bli et veldig hyggelig bordkort. Det er ikke bare granbar du kan finne i skogen, men også kongler og mose. Alle disse elementene samlet kan enkelt gjøres om til flotte dekorasjoner, og de kan kombineres med for eksempel svibler, tulipaner og julestjerner. Sleng gjerne inn noen små julekuler fra treet og en liten reinsdyr-figur eller julenisse for å få ordentlig julestemning i dekorasjonen. Det å blande inn en liten lysslynge på er også veldig dekorativt.

En annen trend i norske hjem er å bruke store speil som et dekorelement, gjerne i alle rom, så hva med å kjøpe en vaskbar hvit tusj og tegne snø-krystaller og andre julemotiver på speilene rundt i huset? Granbar eller Eukalyptus kan også enkelt henges dekorativt på og rundt speilene.

4. BRUK PERSONLIGE EIENDELER

Et personlig uttrykk i hjemmet er minst like viktig som alt annet. Vi assosierer jul med det å være rundt de nærmeste, både familie og venner. Det er derfor viktig å dekorere med elementer alle kan kjenne seg igjen i, og ofte har vi eiendeler med affeksjonsverdi som vi ønsker å ta frem. Kanskje det er en brodert snømann som en av barna laget på hytta for mange år siden? Kanskje det er en gammel figur oldemor pleide å ha på hyllen hjemme hos seg selv hver eneste jul? Hva det er, er opp til deg og dine!

5. BRUK LYS

Å ha hjemmet fullt av levende lys gir stemning og varme, og er en enkel måte å gjøre hjemmet enda mer koselig. De siste årene har det også kommet veldig mange gode LED-lys på batteri som erstatning til levende lys, som langt på vei gir samme effekt uten å skape fare for brann.

En lysende julestjerne i hvert vindu er en god tradisjon i norske hjem. De siste årene har mange kreative mennesker utfordret denne tradisjonen ved å for eksempel sette julestjerner i klynger både med og uten lys. Klyngene henges for eksempel over spisebordet i forskjellige høyder, i hjørnet i stuen eller lignende – dette gir et kjempe dekorativt uttrykk både med og uten lys.

6. SLIPP KREATIVITETEN LØS

Det er ikke bare treet og bordet som kan pyntes, men også gavene! Gave-innpakning er et sted mange utfordrer kreativiteten og lager de flotteste kreasjoner med ulike bånd, papir og annen dekor. Men hva med å sette gavepapir på noen av bøkene i bokhyllen, eller dekorere bokhyllen med noen fine innpakkede pakker du enten har fått eller skal gi bort? Kontraster på materialer og farger fungerer like godt på gave-innpakning som på interiøret.

Pepperkakehus kan være de vakreste og mest sjarmerende husene du har sett, og kan fint ta opp en av dekorplassene i huset. Sett det gjerne på litt bomull eller annet snø-lignende materiale for at det skal gli enda mer inn i sitt rette miljø.

Kun fantasien setter grenser - i julen er det ingen regler for hva som er rett og galt!

God jul fra oss i Bonum!

Publisert av

Caroline Klemp

Caroline har 5 års utdannelse innen arkitektur og interiørarkitektur, BA Hons i arkitektur fra Oxford Brook(e)s University, ferdig våren 2014. Har stor interesse for arkitektur og interiørdesign.