Innleggets bilde

Våre 10 beste tips når du skal innrede en liten leilighet

Det kan være vanskelig å prøve å få en ny leilighet til å føles som hjemme, spesielt når plassen du jobber med er liten. Det hjelper heller ikke at leiligheten kanskje har rare dimensjoner og/eller vanskelige funksjoner som du ikke aner hva du skal gjøre med. Men ikke fortvil, vi skal nå dele våre beste tips for å skape et hjem også på liten plass.

Vårt prosjekt i Drammensveien 41

1. Lys og farger

Et rom med lyse farger føles ofte større og lysere fordi overflatene kan reflektere mer lys. MEN, det vil ikke si at mørke farger får rommet ditt til å virke lite og dystert, det kan tvert imot gi mer dybde, og øyet kan bli lurt til å ikke helt vite hvor veggen slutter. Ved å bruke reflekterende overflater, dristige mørke farger og skinnende metaller vil du kunne skape en elegant og sofistikert atmosfære. Hvis du velger farger som harmonerer og går i samme nyanser kan man lure øyet til å tro at rommet er romsligere enn det er. Lar man i tillegg listene, veggene og taket få samme farge, får man glidende overganger og mindre forstyrrelser, som er med på å gi en større romfølelse. Husk å legge til en rekke teksturer for å forhindre at rommet føles flatt. Velg stoff og møbler i lignende nyanser som veggmalingen for å få de til å smelte inn snarere enn å stikke seg ut i interiøret. Dette vil skape et rolig og elegant rom som føles større enn det er.

Lys er veldig viktig i små rom.

Prøv å unngå gulvlamper og store bordlamper, det er bedre å bruke takbelysning eller vegglamper, dette gjør at du har mer plass til innredning på gulv og bord.

Fra vårt prosjekt i Akersveien 18-20

2. Tepper

Ikke bare legger tepper til stil, men det er også med på å definere soner i rommet. I tillegg er tepper enkle å rulle opp og transportere, noe som betyr at du kan investere i dette og vite at du kan ta det med deg når du flytter. Noen ganger kan det være lurt å velge noe annet enn et rektangulært teppe, dette fordi et for stort eller for lite teppe vil trekke oppmerksomheten mot størrelsen på rommet. I stedet kan du velge et asymmetrisk eller rundt teppe, dette vil skape en følelse av flyt og fylle det meste av gulvplassen uten trekke oppmerksomheten til den lille størrelsen på rommet ditt.

Fra vårt prosjekt i Akersveien 18-20

3. Romdeler

Det er mange måter å dele opp rom på uten å bruke fysiske vegger. Dekorering og design av små rom dreier seg mest om visuell manipulasjon - lek med høyder, farger, teksturer, tepper og multifunksjonelle møbler for å definere forskjellige områder i et rom. Mange små leiligheter har ikke separate spisestuer og stuer, noen har heller ikke separat soverom, men du kan fremdeles lage forskjellige soner ved å bruke møblene dine for å dele opp plassen. Baksiden av en sofa, bokhyller, konsollbord og andre møbler med harde overflater kan enkelt plasseres midt i rommet og skape et skille, i tillegg til at det kan brukes til oppbevaring.

Det er selvfølgelig også større tiltak man kan gjøre for å øke romfølelsen, som for eksempel å bytte ut fastvegg til glassvegg, forstørre vinduene, bytte ut tette dører til dører med glassfelt - alle disse tiltakene vil åpne utsikten og koble sammen tilstøtende rom.

Fra vårt prosjekt i Drammensveien 41

4. Tenk vertikalt

Et rom er tredimensjonalt, og vi har mer enn bare gulvarealet å jobbe med, så det er viktig å ikke glemme alt det vertikale arealet som kan benyttes til både oppbevaring og dekorering. Med begrenset gulvareal må man gjøre det meste ut av alle flater man har. Bruk veggene helt opp til himling hvis mulig, og innredning som er dratt helt opp til taket kan ofte visuelt se ut til å åpne opp rommet, men også gi deg enda mer plass til oppbevaring.

Bokhyller kan brukes til så mye. Bokhyller bruker plassen din vertikalt, slik at du kan maksimere lagring samtidig som du minimerer bruken av gulvplass. Prøv å bytte ut nattbordet eller sidebordet til en bokhylle.

Vegghengt innredning er veldig viktig i små rom. Et tips for å få rommet ditt til å se større ut er å få møblene dine opp fra gulvet. Rommet du får under den vegghengte innredningen gjør at rommet virker luftigere og mer åpent. Ikke glem å utnytte arealet over kjøkkenoverskap, garderobeskap og lignende med hengende eller høyt monterte elementer.

Fra Bohus sin fotoshoot i vårt prosjekt i Inkognito terrasse 9. Foto: Ragnar Hartvig

5. Multifunksjonelle møbler

Møbler som kan tjene flere formål er alfa omega. Multifunksjonelle møbler er veldig viktig når man skal innrede små leiligheter, fordi de har evnen til å tilpasse seg til mange situasjoner avhengig av aktivitet. Se etter flerbruksmøbler uansett hva du skal kjøpe. For eksempel et stuebord med oppbevaring, eller en sittepuff med lokk som kan være både sitteplass når du har gjester men også brukes som bord eller benpall når du ønsker, en dyp sofa som kan gjøres om til en gjesteseng, en bokhylle med innebygd skrivebord, eller et bord som kan fungere som både skrivebord og spisebord.

I et lite rom må alt ha en funksjon.

Velg møbler som gir maksimal funksjonalitet på minimalt med kvadratmeter.
Skyvedører med glassvinduer gjør det mulig for lys å strømme gjennom hele rommet, samtidig som det skaper separasjon. Og enda bedre; de glir rett inn i veggen når de ikke brukes, og tar mye mindre plass enn å svinge dører.

Har du tenkt til å bo i leiligheten en stund er det absolutt verdt å vurdere noen skreddersydde løsninger som passer nøyaktig dine behov, enten om du prøver deg selv eller om du får profesjonelle til å hjelpe deg. Du vil da få utnyttet plassen maksimalt, i tillegg til å få dekket alle dine egne behov. Gjøres dette riktig vil det også være en investering for salg i fremtiden.

Fra vårt prosjekt i Thomas Heftyes gate 46

6. Speil

Dette er det eldste designtrikset i boka: Speil vil gjøre at rommet ditt føles større, lettere og luftigere. Bruk et stort speil for å gi illusjon av utvidelse, rommet vil umiddelbart virke større og lysere fordi det reflekterer lys. Det beste stedet å plassere et speil er på motsatt side av et vindu så det kan reflektere så mye lys som mulig. I tillegg til alle fordelene nevnt over så er speil også et designelement som kan hjelpe med å skape stilen du er på utkikk etter.

Fra Northern sin fotoshoot i vårt prosjekt i Solheimsgata 4b

7. Lette og transparente møbler

Når man skal velge møbler til små leiligheter burde man ta i betraktning møbelets visuelle vekt. Lette eller transparente møbler er alltid det beste valget hvis plassen er liten. Hvis man bruker transparente møbler vil man se mer av rommet og lure hjernen til å tro at rommet er større enn hva det egentlig er.

Få møblene opp fra gulvet.

Et annet tips er at møbler på ben ser lettere ut enn møbler som er plassert rett på gulvet. En klumpete sofa plassert rett på gulvet vil få plassen til å føles mindre ut enn den egentlig er. Prøv i stedet å bruke møbler som sitter høyt oppe på gulvet for å få den lille plassen din til å bli romsligere.

Det kan virke motstridende, men hvis du heller velger en sofa som fyller hele plassen, istedenfor å velge mange små møbler, så kan plassen faktisk føles større. Motstå trangen til å skyve alle møblene dine opp mot veggene. Skaper du plass bak møblene, får det rommet til å se bredere ut enn det er.

Fra vårt prosjekt i Grønlandsleiret 59

8. Innred etter eget bruk

Innred rommet så det møter dine behov for hvordan du har tenkt til å bruke det. Kjøp møbler som lett kan flyttes på hvis ønskelig. Som nevnt i tips 5 så kan skreddersydde løsninger skape optimal utnyttelse av plassen, i tillegg til å egne seg perfekt for ditt bruk.

Fra vårt prosjekt i Solheimsgata 4b

9. Planter

Å bringe naturen inn er alltid en god idé. Grønne og friske planter får til og med et lite rom til å føles friskere og lettere. Har du ikke har mer plass på gulvet? Ikke noe problem, bare heng det for eksempel fra taket, på veggen eller på siden av bokhyllen din.

Fra vårt prosjekt i Orknøygata

10. Kreativitet

Når plassen er begrenset og du ikke har plass til mer innredning, bruk en spisestol som et sidebord/nattbord, så kan du bare rydde av den de gangene du trenger flere sittemuligheter. Hvis du har en sovealkove der du har brukt gardin som romdeler, hvorfor ikke henge et bilde foran gardinen i kroker fra taket og fiskesnøre? Det vil da oppleves som en myk vegg, og dele rommet i soner, samtidig som du får mer plass til å vise din personlighet. Dette betyr at du også kan ha gjester uten å føle at alle henger på soverommet ditt.

Det er bare kreativiteten som stopper deg.

Til og med en vinduskarm kan gi ekstra lagringsplass for dekor, belysning og annet nødvendighet når det ikke er plass til et ekstra bord.
Det er viktig å være ekstra kreativ når man har liten plass. Hvis man trenger litt inspirasjon anbefales absolutt Pinterest.com, der kan man finne alt mulig av gode løsninger for innredning av små leiligheter.

Fra vårt prosjekt i Magnus Bergs gate 6

(11. Gå igjennom tingene dine)

Før du flytter inn i en liten leilighet burde du gå igjennom alle tingene du har og vurdere hva du skal beholde, og hva som kan kastes, gis bort eller selges. Noe kan helt sikkert få en fin plass i boden også, for du trenger ikke vise alt du har. Ingenting får en liten plass til å se enda mindre ut enn rot.

Publisert av

Caroline Klemp

Caroline har 5 års utdannelse innen arkitektur og interiørarkitektur, BA Hons i arkitektur fra Oxford Brook(e)s University, ferdig våren 2014. Har stor interesse for arkitektur og interiørdesign.